Tokat İlinde Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Yaygınlığı ve Etmenin (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) Tanılanması
(Intensity of Bacterial Wilt Disease of Tomato in Tokat and Identification of Disease Agent (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis)
)
Author
|
:
Sabriye BELGÜZAR
Yusuf YANAR Yeşim AYSAN
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2016
|
Number |
:
2016-2
|
Page |
:
34-40
|
Summary
Bu çalışmada, 2011 ve 2012 yıllarında Tokat ilinde domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı Merkez, Pazar, Turhal, Niksar ve Erbaa ilçelerinde domates üretim alanlarında sürvey yapılarak domates bakteriyel solgunluk hastalığının bölgedeki ve tarladaki bulunma oranlarının belirlenmesi, hasta bitki örneklerinden elde edilen izolatların morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal testleri, serolojik (ELISA), moleküler (PCR) ve yağ asit metil ester (Fatty Acid Methyl Ester: FAME) analizleri ile tanısının yapılması amaçlanmıştır. Yapılan sürvey çalışmalarında 2011 yılında hastalığın tarlada bulunma oranı ortalama %9.64, 2012 yılında ise %4.98 olarak belirlenmiştir. Bölgede hastalığın bulunma oranı ise 2011 yılında Merkez’de %88.88, Niksar’da %54.54, Erbaa’da %52.38, Turhal’da %46.15 ve Pazar’da %18.18 olarak, 2012 yılında ise Erbaa’da %61.90, Merkez’de %52.85, Turhal’da %47.72, Pazar’da %44.44 belirlenmiş ve Niksar’da ise hastalık saptanmamıştır. Sürveylerde toplanan hasta bitki örneklerinden yapılan izolasyonlar sonucu 2011 yılında toplam 99 adet, 2012 yılında ise toplam 163 adet bakteri izolatı elde edilmiştir. İzolatların 135 adeti domateste solgunluk hastalığına neden olan patojen olarak belirlenmiştir. Yapılan morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal testler ile tanıyı destekleyici ELISA, PCR ve FAME ile Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis olarak tanılanmıştır.
Turkish Keywords
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, domates bakteriyel solgunluk, Tokat, ELISA, PCR, FAME
Abstract
This study aimed to determine the intensity of bacterial wilt disease of tomato in Central, Pazar, Turhal, Niksar and Erbaa counties which are main tomato production areas of Tokat. For this purpose surveys were conducted during the 2011 and 2012 growing seasons. For identification of the bacterial isolates, which were isolated from infected plant samples, morphological, physiological and biochemical tests were performed and also serological (ELISA), molecular (PCR) and fatty acid methyl-ester (FAME) analysis were performed. Based on the survey results, the average disease intensities were 9.64% and 4.98% in 2011 and 2012 respectively. In 2011, the disease prevalences in Central, Niksar, Erbaa, Turhal and Pazar counties were 88.88%, 54.54%, 52.38%, 46.15% and 18.18% respectively. In 2012 the disease prevalence in Erbaa, Central, Turhal, Pazar counties were 61.90%, 52.85%, 47.72%, 44.44%. Disease wasn’t determine in Niksar. In 2011, 99 bacterial isolates were isolated from infected plant samples. Number of bacterial isolates, obtained from infected plants, were 163 in 2012 survey. 135 bacterial isolates were determined as pathogen caused bacterial wilt disease. These bacterial isolates were identified as Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis by morphological, physiological and biochemical tests and confirmed by ELISA, PCR and FAME analysis
Keywords
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, Tomato Bacterial Wilt Disease, Tokat, identification