Tokat- Kazova Koşullarında Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin (Triticum aestivum) Verim ve Diğer Özelliklerine Ekim Zamanının Etkisi
(The Effect of Sowing Date on Determining Yield And Yield Components of Some Bread Wheat Varieties (Cultivars) in Tokat- Kazova Ecological Conditions
)
Author
|
:
Ali Safi KIRAL
Aynur ÇELİK
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2012
|
Number |
:
2012-1
|
Page |
:
75-79
|
Summary
Bu çalışma Tokat-Kazova koşullarında bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin verim ve diğer özelliklerine; farklı ekim zamanlarının etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ekim zamanı geciktikçe çeşitlerin veriminde (P<0.01), başaklanma sürelerinde (P<0.01), başaklanma-erme sürelerinde (P<0.01), erme sürelerinde (P<0.01), bitki boylarında (P<0.05), tek başak veriminde (P<0.05) ve metrekarede başak sayısında (P<0.01) azalmalar meydana gelmiştir. Sonuç olarak; Tokat-Kazova bölgesi için en uygun ekim zamanının 1-30 Ekim tarihleri arası olduğu söylenebilir.
Turkish Keywords
Ekmeklik Buğday, Ekim Zamanı, Çeşit, Verim ve Verim Unsurları
Abstract
This study was conducted to determine the effect of sowing date on yield and yield components of some bread wheat cultivars under Tokat-Kazova ecological conditions. As the sowing time delayed yields of varieties (P<0.01), heading date (P<0.01), heading date-maturity date (P<0.01), maturity date (P<0.01), plant height (P<0.05), seed weight per ear (P<0.05) and number of ears per square-meter (P<0.01) decreased. Thus, it can be suggested that sowing of wheat should be 1-30 October.
Keywords
Bread wheat, planting date, cultuvar, yield and yield components