English Türkçe

Quick Access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


Dünya'da Süt Ve Süt Mamülleri Üretimi İle Dış Ticaretinin Genel Yapısı Ve Gelişimi
(General Structure And Development Of Production, Foreign Trade Of The Milk And Milk Product In The World )

Author : Cuma AKBAY  Adnan ÇİÇEK  
Type :
Printing Year : 1993
Number : 1993-1
Page : 132-142


Summary
Süt vc süt mamüîleri, uluslararası ticarete konu olan en önemli hayvansal ürünler arasın¬da olup, kişi başına yıllık tüketimleri ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve toplum sağlığı gibi konularda önemli bir göstergedir. Dünya süt üretimi 1970'Iİ yılların ortasından günümüze kadar düzenli olarak artmıştır. Üretimdeki artış bir yandan verimdeki ve diğer yandan sağılan hayvan sayısındaki artıştan kaynaklanmakta olup, artış eğilimi son yıllarda da devam etmektedir. Süt üretimindeki artı¬şa bağlı olarak süt mamüîleri üretimi de artma eğilimi göstermiştir. Özellikle 1970Tİ yıllar¬dan itibaren talepteki hızlı artışa bağlı olarak, uluslararası süt ve süt ürünleri ticareti büyük gelişmeler göstermiştir. Dünya ticaretindeki gelişmeler incelendiğinde ithalat vc ihracatta dolaşımı sözkonusu mallar içerisinde süt ürünlerinin payı % 0.6, tarım ürünleri içerisindeki payı ise % 5.5 ka-dardır. Süt ürünleri ticaretinde Avrupa Topluluğu en büyük paya sahiptir. AT'nun süt ürün-leri ihracatında payı % 70.0 ithalatındaki payı ise % 51.0'dir. AT dışında en büyük süt ve süt mamülü ihracatçı ülke % 6’lıkpayı ile Yeni Zelanda'dır. Genel olarak belirtmek gerekirse süt ve süt mamüîleri açısından, AT, ABD, Yeni Zelan-da ve Avusturalya net dış satımcı; Afrika, Ortadoğu ülkeleri, Güney Amerika, Doğu Bloku ülkeleri, Meksika ve Japonya ise net dışalımcı ülkeler olarak büyük önem arzetmektedirler.

Turkish Keywords


Abstract
The milk and milk product is the most importance animal product in ihe international (rade. These productions are an importance indicator in per capita annual consumption, de¬velopment level of country and social health. World milk production were orderly raised up to now from middle 1970. The milk pro-duction increase were arised from productivity and milch animal number. International tra¬de of milk and product were developed owing to demand increase since 1970. Milk production share are 0.6 % in the world trade, 5.5 % in agricultural production. European Community are the most share in milk product. EC has 70.0% export share of milk product, 51.09 export share. N. Zelanda has 6.0 % export share. EC, USA, N. Zelanda and Avusturalya arc exporter country according to milk and milk product. Midde East Country, South America, East Black Country, Mexica and Japonya are importer country.

Keywords

Advanced Search


Announcements















    [JAFAG] Yeni Sayımız Basılmıştır JAFAG, 34 (1)

    [JAFAG] New Issue Published JAFAG, 34 (1)



    Call for papers

    To Researcher:

    I am delighted to invite you to disseminate your research findings in Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University (JAFAG).  I wish to publish original research articles in agricultural sciences. In our journal: rapid manuscript publication and peer review process with online manuscript submission system, quick access of your research results to global audience  with open access system.

    I hope you will contribute your article for publication in JAFAG and thanking you in advance.


    AIMS and SCOPE

    Journal of Agricultural Faculty is scientific, peer reviewed journal and belonged to the Gaziosmanpasa University Faculty of Agriculture since 1985. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University aims to publish the national and international scientific paper on agriculture sciences (agricultural economics, animal science, biosystems engineering, field crops, fisheries engineering, horticulture, plant protection, soil science and plant nutrition). The journal is published the third issues in a year from 2014.


    Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University (JAFAG)

    Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University (JAFAG) is an international peer-reviewed journal and belonged to the Gaziosmanpasa University Faculty of Agriculture since 1985.

    The journal is open access.

    The journal has both online and printed publishing.

    The journal has a manuscript submisson system.

    There are no page charges.


    INDEXING

    ACADEMIC JOURNALS DATABASE

    AGRICOLA

    ARASTIRMAX

    CAB ABSTRACTS

    CROSSREF

    DIRECTORY OF SCIENCE

    DOAJ (DIRECTORY OF OPEN ACCESS JOURNALS)

    DRJI (DIRECTORY OF RESEARCH JOURNAL INDEXING)

    EBSCO

    EFITA (INTERNATIONAL DIRECTORY OF AGRICULTURE, FOOD AND THE ENVIRONMENT)

    ELECTRONIC JOURNALS LIBRARY

    FAO- AGRIS

    GENAMICS JOURNALSEEK

    GLOBAL IMPACT AND QUALITY FACTOR

    GOOGLE SCHOLAR

    INDEX COPERNICUS

    JOURNAL INDEX

    JOUR INFORMATICS

    OPEN ACCESS LIBRARY

    OPEN J-GATE

    RESEARCH BIBLE

    ROAD (DIRECTORY OF OPEN ACCESS SCHOLARLY  RESOURCES)

    SIS (SCIENTIFIC INDEXING SERVICE)

    SCIENCE CENTRAL

    THE GROVE ONLINE LIBRARY

    TUBITAK-ULAKBIM

    ULRICHSWEB

    WORLDCAT


    [JAFAG] New Issue Published JAFAG, 33 (3)

    Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, JAFAG has just published its latest issue (Vol 34, No 1, 2017, JAFAG) at http://ziraatdergi.gop.edu.tr.

    ICV Impact factor: 5.94 (2013)

    We invite you to review the Contents here and then visit journal web site to review articles.

    Thanks for the continuing interest in our work in journal.



Address :Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ünitesi, Tokat-TÜRKİYE / Adress:Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University Publishing Unit, Tokat, TURKEY
Telephone :03562521616-2178 / Telephone: +90 356 252 16 16- 2 Fax :03562521488 / Fax:+90 356 252 14 88
Email :ziraatdergi@gop.edu.tr/ e-mail: ziraatdergi@gop.edu.tr

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri