Vazo Ömrü Süresince Narcissus Tazetta L.’nın Bazı Parametreleri Üzerine Salisilik Asit ve Sitrik Asitin Ekileri
(Effects of salicylic acid and citric acid treatments on some parameters of Narcissus tazetta L. during vase life
)
Author
|
:
Sefa GÜN
Burhan ÖZTÜRK
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2020
|
Number |
:
2020-3
|
Page |
:
202-208
|
Summary
Bu çalışma kesme nergis çiçeğinin vazo ömrü, nispi taze ağrılık, su alınımı, gonca açma değişimi ve toplam su alınımı üzerine salisilik ve sitrik asit uygulamalarının etkisini değerlendirmeyi hedeflemiştir. Araştırmada çiçekler açmamış gonca safhasında (goose-neck) hasat edilmiştir. Çalışmada uygulama olarak saf su (T1- kontrol), 300 ppm (T2) ve 150 ppm (T3) salisilik asit, 150 ppm (T4) ve 50 ppm (T5) sitrik asit belirlenmiştir. Araştırmada vazo ömrü, gonca açma değişimi, su alınımı ve toplam su alınımı T5 uygulamasında diğer uygulamalara göre daha yüksek bulunmuştur. Nispi taze ağırlığı artırma da ise T2 uygulamasının daha etkili olduğu görülmüştür. Gelişim düzenleyicilerin yüksek dozları, çiçek saplarının dip kısmında zararlanmalara neden olmuştur. Sonuç olarak Narcissus tazetta çiçeğinin incelenen parametreleri üzerine düşük dozlarda uygulanan salisilik asit ve sitrik asidin daha etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Turkish Keywords
Kesme çiçek, bitki gelişim düzenleyicileri, nispi taze ağırlık, vazo ömrü, su alınımı
Abstract
This study aimed to assess the effect of salicylic and citric acid applications on the vase life, relative fresh weight, water uptake, bud opening change and total water uptake of cut narcissus. In the research, flowers were harvested at the unbloom goose-neck stage. As applications, purified water (T1- control), 300 ppm (T2) and 150 ppm (T3) salicylic acid, 150 ppm (T4) and 50 ppm (T5) citric acid were determined. In the research, vase life, bud opening change, water uptake and total water uptake were found to be higher in T5 application compared to other applications. It was observed that T2 application was more effective in increasing the relative fresh weight. The high doses of growth regulators caused damage at the bottom of flower stems. As a result, it was found that salicylic acid and citric acid applied in low doses on the investigated parameters of Narcissus tazetta flower were more effective.
Keywords
Cut flower, plant growth regulators, relative fresh weight, vase life, water uptake