Türkiye'den Yeni Üstün Muşmula Genotiplerinin (Mespilus germanica) Biyoaktif Bileşikleri
(Bioactive Compounds of New Superior Medlar Genotypes (Mespilus germanica) from Turkey
)
Author
|
:
Saim Zeki BOSTAN
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2020
|
Number |
:
2020-3
|
Page |
:
185-189
|
Summary
Bu çalışma 2017 ve 2018 yıllarında Terme ilçesinde (Samsun, Türkiye) yetişen üstün muşmula genotiplerin meyvelerinin biyoaktif içeriğini belirlemek için yürütülmüştür. Genotiplerde askorbik asit 24.6 mg 100 g-1 ile 35.1 mg 100 g-1; organik asit içerikleri (sitrik, malik, suksinik), sırasıyla 2.4 mg 100 g-1 ile 13.0 mg 100 g-1, 576.5 mg 100 g-1 ile 707.4 mg 100 g-1, 111.9 mg 100 g-1 ile 188.5 mg; şeker içerikleri (sükroz, glikoz, fruktoz), , sırasıyla, 111.9 mg 100 g-1 ile 227.4 mg 100 g-1, 2226.9 mg 100 g-1 ile 2955.5 mg 100 g-1, 3530.7 mg 100 g-1 ile 4740.8 mg 100 g-1; toplam fenol içeriği 24.0 mg GAE 100 g-1 ile 107.4 mg GAE 100 g-1 ve antioksidan aktivite 9.1 mmol TE 100 g-1 ila 50 mmol TE 100 g-1 arasında değişmiştir. Bazı genotiplerin toplam fenolik, antioksidan aktivite ve askorbik asit içeriği açısından dikkate değer olduğu söylenebilir.
Turkish Keywords
Mespilus germanica, Fenolik, Antioksidan aktivite, Organik asit, Şeker
Abstract
This study was carried out to determine the bioactive of superior medlar genotypes grown in Terme district (Samsun province in the Black Sea region of Northern Turkey) in 2017 and 2018. In the genotypes, the ascorbic acid varied from 24.6 mg 100 g-1 to 35.1 mg 100 g-1; organic acid contents (citric, malic, succinic) from 2.4 mg 100 g-1 to 13.0 mg 100 g-1, from 576.5 mg 100 g-1 to 707.4 mg 100 g-1, from 111.9 mg 100 g-1 to 188.5 mg 100 g-1, respectively; sugar contents (sucrose, glucose, fructose) from 111.9 mg 100 g-1 to 227.4 mg 100 g-1, from 2226.9 mg 100 g-1 to 2955.5 mg 100 g-1, from 3530.7 mg 100 g-1 to 4740.8 mg /100 g-1, respectively; the total phenol content from 24.0 mg GAE 100 g-1 to 107.4 mg GAE 100 g-1 and antioxidant activity from 9.1 mmol TE 100 g-1 to 50 mmol TE 100 g-1. It can be said that some genotypes are remarkable in terms of total phenolic, antioxidant activity and ascorbic acid contents.
Keywords
Mespilus germanica, Phenolics, Antioxidant Activity, Organic Acids, Sugars