Tokat Yöresinde Yetişen Yerel Elma Genotiplerinde Pomolojik Özelliklerin Tespiti
(Pomological Characteristics of Local Apple Genotypes Grown in Tokat Province
)
Author
|
:
Zeliha Selcen ÖZMEN
Çetin ÇEKİÇ
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2018
|
Number |
:
2018-Ek Sayı
|
Page |
:
102-107
|
Summary
Bu araştırma, Tokat merkez ve ilçelerinde yetişen yerel elma genotiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Survey çalışmaları sonucunda tespit edilen 23 yerel elma genoptipi incelenmiştir. İncelenen yerel elma genotiplerinde meyve ağırlığı 83.31-249.78 g, meyve eni 57.67-85.50 mm ve meyve boyu 47.93-67.23 mm, meyve eti sertliğinin 13.89-28.02 libre arasında olduğu gözlemlenmiştir. Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı % 9.9-16.8, pH 2.88-5.30 ve titre edilebilir asit miktarı (malik asit cinsinden) %0.20-1.41 olarak belirlenmiştir. Meyve kabuk rengine ait veriler ise L*, a* ve b* cinsinden kaydedilmiş olup L* değeri 39.49-76.02, a* değeri -21.85-31.53 ve b* değeri 19.40-46.66 arasında bulunmuştur.
Turkish Keywords
Pomoloji, Tokat, yerel elma
Abstract
This study was carried out to investigate pomological properties of local apple genotypes in Tokat province, in 2015 and 2016. Some properties of 23 local apple genotypes from survey studies were determined. In the genotypes analysed; the pomological properties were ranged as; 83.31-249.78 g for fruit weight, 57.67-85.50 mm for fruit diameterand 47.93-67.23 mm for fruit length, 13.89-28.02 libre fo fruit flash hardness, 9.9-16.8 % for soluble solid content (TSS), 2.88-5.30 for pH and 0.20-1.41 % for titratable acidity. L *, a * and b * values of fruit Shell color were recorded in L * value 39.49-76.02, a * value -21.85-31.53 and b * value 19.40-46.66.
Keywords
Localapple, pomology, Tokat