
|
Doğu Karadeniz Bölgesi Sahil Kuşağı Yerel Elma Çeşit Koleksiyonu’nda (Ankara) Ümitvar Sofralık Genotiplerin Belirlenmesi
(Selection of the Promising Genotypes in the Local Apple Cultivar Collection of Eastern Black Sea Region Coastal Zone Maintained in Ankara
)
Author
|
:
Hatice DUMANOĞLU
Said Efe DOST
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2018
|
Number |
:
2018-Ek Sayı
|
Page |
:
38-46
|
Summary
Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi sahil kesimine ait 241 yerel elma çeşidi ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde kurulmuş olan koleksiyon bahçesinden sofralık tüketime uygun ve mutlak periyodisite göstermeyen 50 ümitvar yerel elma çeşidi, UPOV ve Elma Deskriptörü kriterlerine göre meyve özellikleri yönüyle morfolojik olarak tanımlanmıştır.
Yerel elma çeşitlerinin meyveleri genellikle küçük-orta ya da orta-iri, küresel, meyve kabuğunun zemin rengi sarımsı yeşil, üst rengi sıvama pembe kırmızı, meyve eti dokusu sert ve rengi beyazdır. Meyvelerin albenisi ve yeme kalitesi iyi, meyve eti ince yapılıdır. Ortalama meyve ağırlıkları 74.3-258.2 g, meyve boyu 48.0-71.7 mm, meyve çapı 54.3-77.3 mm, boy/çap oranı 0.76-1.03, meyve eti sertliği 71.7-104.8 N, SÇKM miktarı %11.8-16.9, titre edilebilir asitlik değeri %0.27-1.78 arasındadır. Meyve özelliklerine göre yapılan değerlendirmeler sonucunda 50 ümitvar yerel elma çeşidi arasından 3’ü yazlık, 4’ü güzlük ve 10’u kışlık olmak üzere toplam 17 yerel çeşit öne çıkmıştır. Bunlar, 41, 50, 150 kodlu yazlık; 103, 111, 180, 208 kodlu güzlük ve 29, 46, 58, 93, 100, 120, 131, 152, 194, 213kodlu kışlık yerel elma çeşitleridir.
Turkish Keywords
Malus, elma, Doğu Karadeniz Bölgesi, yerel çeşit, meyve özellikleri
Abstract
In this study, 50 promising cultivars, suitable for fresh consumption and without alternate bearing from 241 local apple genotypes of Coastal Zone of Eastern Black Sea Region which were planted in the collection orchard at Ankara University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture were characterized by morphological traits as fruit attributes based on UPOV and apple descriptor.
Fruits of local apple cultivars were, in general, small to medium or medium to large, globose, skin ground color was yellow green, over color was solid flush pink red, flesh was firm and white in color, fruit attractiveness and eating quality was good, and texture was fine. The average fruit weight was 74.3-258.2 g, fruit length was 48.0-71.7 mm, fruit diameter was 54.3-77.3 mm, length/diameter ratio was 0.76-1.03, flesh firmness 71.7-104.8 N, SSC was 11.8-16.9%, titratable acidity was 0.27-1.78%. Among the 50 genotypes, 3 summer type, 4 fall type and 10 winter type genotypes, 17 in total, were found promising based on pomology. These were 41, 50, 150 (summer types); 103, 111, 180, 208 (fall types) and 29, 46, 58, 93, 100, 120, 131, 152, 194, 213 (winter types) coded local cultivars.
Keywords
Malus, apple, Eastern Black Sea Region, local cultivar, fruit attributes
|
|