Sıra arası mesafenin tatlı sorgumun gelişimi, verimi ve kalite parametreleri üzerinde etkisi
(Effects of Row Spacing on Sweet Sorghum Growth, Yield and Quality Parameters
)
Author
|
:
Chris CAVALARIS
Odysseas MERKOURIS Chritos KARAMOUTIS Serap AKDEMİR Diomidi MAMMA Dimitrios KEKOS Theofanis GEMTOS
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2017
|
Number |
:
2017-1
|
Page |
:
229-237
|
Summary
Sıra arası mesafenin tatlı sorgumun bazı gelişme ve verim parametreleri üzerindeki etkisini saptamak için Thessaly, Merkezi Yunanistan’da 2 yıllık tarla denemeleri sürdürülmüştür. Geniş sıra arası mesafe (WRS) 0.75 m ve dar sıra arası mesafe (NRS) 0.375 m olmak üzere iki sıra arası mesafe test edilmiştir. Yetiştirme periyodu boyunca bitki gelişimi tarla filiz çıkışı, bitki yüksekliği, salkım görünümü, sap şeker içeriği, kuru biyo kütle ve toplam şeker verimi de değerlendirilmiştir. Ayrıca, bitkisel materyal uygulamaların sap kalitesi üzerinde etkisini değerlendirmek için analiz edilmiştir. Sonuçlar, Yunanistan koşullarında uygun kültürel işlemler ile tatlı sorgum 40Mgha-1’ın üzerinde kuru madde ve 18Mgha-1’ın üzerinde şeker verebildiğini göstermiştir. Dar sıra arası daha fazla bitki populasyonu nedeni ile ilk yıl denemelerinde göreceli olarak kuru maddede %61 ve şeker veriminde %37 artış sağlamıştır fakat ikinci araştırma konusu olan geniş sıraya göre kıyaslandığında istatistiksle olarak herhangi bir önemli farklılık göstermemiştir. Yıllar ve sıra arası mesafe arasında güçlü bir interaksiyon saptanmıştır Ayrıca, bitki örneklerinin bileşimlerinin analizleri dar sıra arası mesafenin suda çözünebilir madde içeriği, selüloz ve yarı selüloz içerikleri, kalite ve sonuç olarak etanol üretimi üzerinde önemli bir etkisi saptanmıştır.
Turkish Keywords
Tatlı sorgum, sıra arası, Verim, Quality, Etanol
Abstract
A two-year field experiment was conducted in Thessaly, Central Greece, in order to evaluate the effect of row spacing on several growth and yield parameters of sweet sorghum. In particular, two row spacings were tested: wide row spacing (WRS) at 0.75m and narrow row spacing (NRS) at 0.375m. During the growing period, crop growth in terms of plants’ emergence, plants’ height, panicle appearance, while stalk sugar content, dry biomass and total sugar yield were also evaluated. In addition, plant material was analysed to assess the potential effects of the treatments on stalk quality. The results showed that with the appropriate cultural practices, sweet sorghum can yield over 40 Mg ha-1 of dry matter and over 18 Mg ha-1 of total sugar yield under Greek conditions. Narrow row spacing resulted to higher plant population and productivity in terms of dry matter and total sugar yield (61% and 37% increase, respectively) in the first year, but without any statistical significant difference compared to the wide spacing in the second year. The compositional analysis of the crop samples revealed significant effects of row spacing on water soluble matter, cellulose and hemi-cellulose content revealing a beneficial effect of narrow row spacing on the quality and consequently ethanol production.
Keywords
Sweet sorghum; Row spacing; Yield; Quality; Ethanol