Rekombinant Soyasistatinin Saflaştırılması ve Papaine ve Balık Proteazlanna Karşı inhibitor Aktivitesinin Saptanması
(Purification and Determination of Inhibitory Activity of Recombinant Soyacystatin Against Papain and Fish Protease
)
Author
|
:
Özlem AKPINAR
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2004
|
Number |
:
2004-1
|
Page |
:
19-26
|
Summary
Rekombinant (r-) soyasistatinin papaine olan inhibitor aktivitesi karakterize edilerek yumurta beyazı sistatini ile karşılaştırılmıştır. E.coli de sentezlenen r-soyasistatin 4.33 kez saf rekombinant protein biçiminde phenyl-Sepharose ve DEAE kolonları ile saflaştırılın ıştır. Yumurta beyazı sistatin ise cm-papain-sepharose afınite kromatograflsi kullanılarak saflaştırılmıştır. Araştırmada, 2 (ig papainiıı %50 sini inhibe etmek için gereken soyasistatin miktarı 0.245 pg ve yumurta beyazı sistatin miktarı ise 0.310 pg dır. r-Soyasıstatın araştırmada kullanılan balık kasındaki otolitik aktivitenin %90 nu inhibe etmiştir.
Turkish Keywords
Soyasistatin yumurta beyazı sistatin proteolitic aktivite protein saflaştırma
Abstract
Recombinant (r-) soyacystatin was characterized for its inhibitory activity against papain and compared to egg white cystatin. r-Soyacystatin expressed in E. coli was purified with phenyl-Sepharose and DEAE 4.33 fold as a recombinant protein. Egg white cystatin was purified by using affinity chromatography on cm-papain-Sepharose. Inhibitory activity of r-soyacystatin was similar to that of egg white cystatin. The amount required to inhibit 50% activity of papain used in the assay, 2 pg, was 0.245 |ig and 0.310 jag for soyacystatin and egg white cystatin, respectively. r-Soyacystatin inhibited 90% of autolytic activity in fish muscle.
Keywords
soyacystatin egg white cystatin proteolytic activity protein purification