Işıklanma ve Meyve Dokusunun Amasya ve Fuji Elmalarında Antioksidan Kapasitesine Etkisi
(Effect of Sun Exposure and Fruıt Tissues On Antioxidant Capacity of Amasya and Fuji Apple Cultivars
)
Author
|
:
Mustafa ÖZGEN
Habip TOKBAŞ
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2007
|
Number |
:
2007-2
|
Page |
:
1-5
|
Summary
Bu araştırmada Amasya ve Fuji elmasının içerdiği antioksidan kapasiteleri değişik meyve dokuları ve ışıklanma miktarı uygulamalarından örneklenen meyvelerde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu amaçla FRAP ve TEAC standart yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda Amasya elmasının içerdiği antioksidan kapasitesi Fuji elmasından daha yüksek olduğu hem FRAP ve hem de TEAC yöntemince tayin edilmiştir. Ayrıca her iki elma çeşidinin de güneşe maruz kalan meyvelerinin gölgedekilere oranla daha yüksek antioksidan içerikleri tespit edilmiştir. Meyve dokuları arasında da kabuk, meyve etine oranla daha yüksek antioksidan kapasitesi içerirken, iki dokunun da güneşlenme uygulamaları arasında istatistiksel olarak önemli farklılık belirlenmiş; meyve kabuğu güneşlenme uygulamalarına daha belirgin bir şekilde tepki vermiştir.
Turkish Keywords
Amasya, Antioksidan, Elma, FRAP, Fuji, Güneşlenme, TEAC
Abstract
The antioxidant capacities of Amasya and Fuji apple cultivars were determined from the fruits sampled from treated with different sun exposure and fruit tissues. FRAP and TEAC standard methods were used to determine the antioxidant capacities. The results indicated that Amasya had higher antioxidant capacities when compared by Fuji by both of the methods tested. Moreover, the sections exposed to sun had significantly higher antioxidant capacities than the other section of the fruits for both cultivars. Similarly, the fruit tissues were found to be significantly different; and, fruit skin had higher mean than fruit flesh. Fruit skin was more responsive to the sun exposure than the flesh.
Keywords
Amasya, Antioxidant, Apple, FRAP, Fuji, Sun exposure, TEAC