Almus Baraj Gölü Su Kalitesinin Alabalık Yetistiriciligi Açısından Degerlendirilmesi ve Tasıma Kapasitesinin Tahmini
(Evaluation of Almus Dam Lake Water Quality for Trout Culture and Estimating of Carrying Capacity
)
Author
|
:
Ekrem BUHAN
M.A.Turan Koçer, Fatih Polat, H.Mete Dogan, Saliha Dirim, Emine Turgut Neary
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2010
|
Number |
:
2010-1
|
Page |
:
57-65
|
Summary
Türkiye`nin diger baraj göllerinde oldugu gibi, Almus Baraj Gölü’nde de; alabalık yetistiriciligi hızlı
bir artıs göstermektedir. Ag kafeslerde yapılan yetistiricilik sisteminde en önemli unsurlar; ortamın ekolojik
sartlarını olusturan su kalitesi parametreleri ve çevresel tasıma kapasitesidir. Bu çalısmada Almus Baraj
Gölünün bazı su kalitesi parametreleri bir yıl boyunca izlenmis ve elde edilen sonuçlar gözönüne alınarak
gölde alabalık yetistiriciligi, kaldırma kapasitesi ve gölün trofik seviyesi üzerinde bazı degerlendirmelerde
bulunulmustur. Çalısılan su kalitesi parametrelerinden sıcaklık degerlerinin 5.6 ile 22.8 °C, çözünmüs oksijen
konsantrasyonunun 8.2 ile 11.2 mg/l, pH degerleri 8.3 ile 8.6, seki diski derinligi 200 cm ile 980 cm, nitrit
konsantrasyonu 0.005 ile 0.016 mg/l, nitrat konsantrasyonu 0.04 ile 0.38 mg/l, amonyak konsantrasyonu 0.11
ile 0.52 mg/l, ortofosfat fosforu degerlerinin ise 0.009 ile 0.09 mg/l arasında degisim gösterdigi saptanmıstır.
Belirlenen kurallara uyuldugunda, Almus Baraj Gölü alabalık yetistiriciligi için uygun bulunmus ve fosfora
dayalı tasıma kapasitesine göre gölde 5530 ton civarında alabalık yetistiriciligi yapılabilecegi tahmin
edilmistir.
Turkish Keywords
Su kalitesi, kaldırma kapasitesi, kafes kültürü, Gökkusagı alabalıgı, Almus Baraj Gölü
Abstract
Trout culture has showed a rapid increase in Almus Dam Lake which is similar to the other dam
lakes of Turkey. The most important components in net the cage culture systems are the water quality
parameters and environmental carrying capacity. In this study, water quality of Almus Dam Lake has been
observed for one year period, and some evaluations have been done on trout culture, carrying capacity and
trophic level of the lake by considering the obtained results. Studied water quality parameters changed
between 5.6 and 22.8 oC in temperature, 8.2 and 11.2 mg/l in dissolved oxygen, 8.3 and 8.6 in pH, 200 cm
and 980 in secchi depth, 0.005 and 0.016 mg/l in nitrite, 0.04 and 0.38 mg/l in nitrate, 0.11 and 0.52 mg/l in
ammonia, 0.009 and 0.09 mg/l orthophosphate. Complying with determined rules, Almus Dam Lake was
found suitable for trout culture and it was estimated that 5530 ton trout culture can be reared in the lake
according to carrying capacity depending on phosphorus.
Keywords
water quality, carrying capacity, cage aquaculture, Rainbow trout, dam lake of Almus