Türkiye’nin Mardin İlinde Sofralık İncir (Ficus carica L.) Seleksiyonu
(Table Fig (Ficus carica L.) Selection in Mardin Province of Turkey
)
Author
|
:
Mikdat ŞİMŞEK
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2010
|
Number |
:
2010-1
|
Page |
:
21-26
|
Summary
Türkiye kültüre edilmis incirlerin yanı sıra yabani incir formlarının yayılmasında büyük varyasyonlara
sahiptir. Beskonak köyü incir genetik kaynakları açısından özel bir öneme sahiptir. Bu çalısma Mardin’in
Derik ilçesine baglı Beskonak köyünde 2002-2003 yıllarında yapılmıstır. Burası, Türkiye’nin Güneydogu
Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Bu arastırmada, aynı isme sahip olan 5 farklı incir genotipi seçilmistir.
Tartılı derecelendirme metodu sonuçlarına göre, bütün incir genotipleri içinde en yüksek puana (934 ve 924)
sahip olan 47-02-1 ve 47-02-4 genotipleri en iyi sofralık incirler olarak belirlenmistir. Bu çalısmada
genotiplerin meyve agırlıgı, meyve çapı, ostiol çapı, toplam kuru madde ve titre edilebilir asitligi sırasıyla
72.38-56.48 g, 61.35-46.73 mm, 5.15-2.35 mm, %23.53-18.12 ve %0.26-0.20 olarak bululmustur.
Turkish Keywords
Ficus carica, Taze Tüketim, Meyve Kalitesi, Seleksiyon, Mardin
Abstract
Turkey has great variations in distributions of wild fig forms as well as cultivated figs. Beskonak
village has a special importance with respect to the genetic resources of figs. This study was carried out
during 2002-2003 in Beskonak village of Derik county of Mardin province, which is located in the South
East Anatolia Region of Turkey. Five different fig genotypes have the same name were selected in this
research. According to the results of the weighted ranked method, 47-02-1 and 47-02-4 genotypes which had
the highest scores (934 and 924) among the fig types were determined to be the best table figs. In the this
study, fruit weight, fruit width, ostiolum width, TSS and titrable acidity of the genotypes were determined as
72.38-56.48 g, 61.35-46.73 mm, 5.15-2.35 mm, 23.53-18.12% and 0.26-0.20%, respectively. In general,
these fig genotypes have been consumed to be fresh.
Keywords
Ficus carica, Fresh Consumption, Fruit Quality, Selection, Mardin