Karaman İlinde Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinde Mekanizasyon Girdileri ve Maliyet
(Mechanization Inputs and Costs of Bean Production in Karaman Province
)
Author
|
:
Nihat OLÇAY
Ahmet Kamil BAYHAN Osman GÖKDOĞAN
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2016
|
Number |
:
2016-Ek Sayı
|
Page |
:
42-51
|
Summary
Bu çalışmada Karaman ilinin tarımsal üretiminde önemli bir paya sahip olan kuru fasulye üretiminin, farklı işletmelerle yapılan anketler sonucunda elde edilen veriler üzerinde karşılaştırma yapılarak birim maliyet değerleri, bu maliyet içerisindeki mekanizasyon ve işçi maliyetlerine ait girdiler değerlendirilmiştir.Birim başına üretim maliyetleri toplam 839.83 TLda-1yıl-1 olduğu hesaplanmıştır. Bu toplam gider içerisinde en büyük pay,368.18TLda-1yıl-1ile mekanizasyon giderlerine aittir. İşçilik ile ilgili giderlerin toplamı ise 145.40TLda-1yıl-1olarak hesaplanmıştır. Mekanizasyon maliyetinin toplam giderler içerisindeki payı %43.87’dir. Ortalama verim üzerinden yapılan gelir/gider oranı değerlendirmesi sonucunda 0.95’lik değer elde edilmiştir ve dekara 262 kgda-1ortalama ürün elde edilmiştir.Bu koşullarda net kar değerinin ise -44.53TLda-1yıl-1olduğu hesaplanmıştır.
Turkish Keywords
Kuru fasulye üretimi, Tarımsal mekanizasyon giderleri
Abstract
In this study the beans, which have a significant share in agricultural production of Karaman province was evaluated by the data obtained from survey results such as total costs, mechanization costs and labor cost. According to the results, total annual cost per unit production was calculated as 839.83 TLda-1year-1. Mechanization cost had the grand share in the total as 368.18TLda-1year-1. The total labour mechanization related cost was 145.40TLda-1year-1with a share of %43.87in total. The total revenue/total cost ratio was calculated as 0.95 based on the average yield of 262 kgda-1. Finally, the net profit was found as -44.53TLda-1year-1.
Keywords
Agricultural mechanization costs, Bean production.