Batı Akdeniz Bölgesindeki Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağımcı Hatalarının Araştırılması
(Investigate of Milker False at Some Dairy Farming Enterprise in Western Mediterranean District
)
Author
|
:
Tunç DOĞACI
Ahmet Kamil BAYHAN
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2016
|
Number |
:
2016-Ek Sayı
|
Page |
:
25-34
|
Summary
Bu çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesindeki bazı süt sığırcılığı işletmelerinde sağımcı hatalarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; Batı Akdeniz Bölgesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğüne kayıtlı sağım sistemine sahip işletmeler arasından neyman yöntemine göre 24 işletme belirlenmiştir. Türk Gıda Kodeksi-çiğ süt ve ışıl işlem görmüş içme sütleri tebliğinin 3. bölümü ve 29.04.2004 tarih ve 853/2004 (EC) Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi/süt üretim işletmelerinde hijyen yönetmeliği doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılarak bu işletmelerde birebir görüşmelerle anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İncelenen işletmelerinde hijyen yönetmeliğine uygun olarak sağımı gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; sağımcıların tebliğ ve yönetmelikteki şartları gerçekleştirmedikleri saptanmıştır.
Turkish Keywords
Batı Akdeniz Bölgesi, Sağım, Sağımcı, Süt sığırcılığı
Abstract
In this study, try to make a firm of milker false at some Dairy farming in Western Mediterranean. In accordance with this purpose; In Western Mediterranean, there is 24 business designated which are booked in Provincial Directorate of Agriculture and Breeding Cattle Breeding Association. At first the investigation coupled with subject is examined and before time the other questionnaire form take in consideration, Turkish Food Codex Raw Milk and Heat-treated Milk Communique’s 3. Chapter and 29.04.2004 date and 853/2004 (EC) European Parliament and Council of Europe/ a questionnaire form organised in direction of hygiene regulation in milk yield plant was used for these yields and questionnaire form was actualized by one on one interview negations. The study result; milker at plants which is visited are insufficient on milking and Turkish Food Codex Raw Milk and Heat-treated Milk Communique’s 3. Chapter and 29.04.2004 date and 853/2004 (EC) European Parliament and Council of Europe/ is detected in direction of hygiene regulations condition fall through in milk yield.
Keywords
Dairy cattle breeding, Milker, Milking, Dairy Cattle.