Hatun Parmağı Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu (1. Aşama)
(Clonal Selection in Hatun Parmagi Grape Cultivar (1st Stage)
)
Author
|
:
Adem YAĞCI
Kürşat Alp ASLAN Gökhan SÖYLEMEZOĞLU
|
|
Type |
:
|
Printing Year |
:
2016
|
Number |
:
2016-3
|
Page |
:
245-253
|
Summary
Bu çalışma Hatun Parmağı üzüm çeşidinde klon adaylarını belirlemek amacıyla 2012-2014 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada; 7 adet bağda Rupestris du Lot anacı üzerine aşılı 220 omcada verim, gelişme ve kalite parametreleri tespit edilmiştir. Tartılı derecelendirme sonucunda toplamda 28 adet klon adayı seçilmiştir. Seçilen klon adayları, alındıkları bağın ortalamasına göre karşılaştırıldığında verimde % 160, salkım sayısında % 110, salkım ağırlığında % 59, tane ağırlığında % 32, olgunluk indisinde % 46, budama odunu ağırlığında % 100 oranında artışlar saptanmıştır. Ayrıca, seçilen bazı klon adaylarının verimde % 23, salkım ağırlığında % 19, tane ağırlığında % 10 azalış tespit edilmiştir.
Turkish Keywords
Sofralık üzüm; Tartılı derecelendirme; Verim
Abstract
This study was conducted to determine the candidate clones in Hatun Parmagi grape cultivar from 2012 to 2014. In the scope of the study; yield, development and quality parameters were determined on 220 vines grafted on Rupestris du Lot rootstock from 7 vineyards. According to obtained results from Weighted-Rankit test, totally 28 candidate clones were selected. When selected candidate clones compared to their vineyards’ averages as to yield, number of clusters, cluster weight, berry weight, maturity index and pruned wood weight: 160 %, 110 %, 59 %, 32 %, 46 % and 100 % increase were determined, respectively. However, 23 % decrease in yield, 19 % decrease in cluster weight and 10 % decrease in berry weight was determined in some selected candidate clones.
Keywords
Table grape, Weighted rankit; Yield