Summary
Çakal Eriği ve Yonuz Eriği Marmelatları
Türkiye’de birçok meyve doğal olarak yetişmekte ve yetiştiği yerde geleneksel ürün çeşitliliğini arttırmaktadır. Bu meyveler, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olsalarda gıda sektöründe kullanımları henüz yeterince yaygınlaşmamıştır. Ankara Kızılcahamam Saray Köyü civarında yabani olarak yetişen erik çeşitlerinden, çakal eriği (Prunus spinosa) ve yonuz eriği (Prunus divaricata var) de bu meyvelere örnektir. Çakal eriği taze tüketilmesinin yanı sıra marmelat olarak da hazırlanmakta iken yöresel adıyla ekşilik erik olarak bilinen yonuz eriği ise acımsı ekşi tadından dolayı taze olarak tüketiminden daha çok marmelat olarak, yemeklerde kullanılmak üzere güneşte ince tabaka halinde kurutularak pestil halinde ve az su ile kaynatılarak da püre halinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada çakal eriği ve yonuz eriği örneklerinin ve marmelatlarının; pH, titrasyon asitliği, suda çözünür kuru madde, renk, hidroksimetilfurfural, antioksidan kapasite, toplam fenolik madde ve antosiyanin açısından incelenmesi, bazı meyveler ve marmelatları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Turkish Keywords
Çakal eriği, yonuz eriği, Prunus spinosa, Prunus divaricata var., marmelat.