Summary
Biberiye Bitkisinin (Rosmarinus Officinalis) Fiziko-Mekanik Özelliklerine Nem İçeriğinin Etkisi
Biberiye (Rosmarinus Officinalis) ülkemizde yaygın olarak üretilen tibbi aromatik bitkiler içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada, Biberiye (Rosmarinus Officinalis) bitkisinin üç farklı nem düzeyinde (% 8.2, %10.8 ve %15.3 (k.b)), boyutları, projeksiyon alanı yapraklarının saptan kopma kuvveti, yaprak/sap oranı, uçucu yağ miktarı gibi bazı fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Bu özellikler biberiye (Rosmarinus Officinalis) bitkisi için harmanlama ve ayırma düzenlerinin geliştirilmesinde önemli özelliklerdir. Araştırılan özelliklerin çoğu nem artışına bağlı olarak artmaktadır. Uçucu yağ içeriği nem düzeyinin artmasına bağlı olarak azalmıştır. Nem içeriğinin adaçayının fiziko-mekanik özellikleri üzerine etkisi önemli bulunmuştur.
Turkish Keywords
Biberiye, tarımsal mekanizasyon, fiziko-mekanik özellikler