Summary
Silajlık mısır çeşitlerinde kimyasal ve tavuk gübresi uygulamalarının azot ve sulama suyu kullanım randımanı üzerine etkileri
Bu araştırma Karabük-Eskipazar ekolojik koşullarında 2011 ve 2012 yıllarında farklı gübreleme uygulamalarının (F1, F2 ve F3) hibrit mısır çeşitlerinin (C1, C2 ve C3) azot ve sulama suyu kullanım randımanı üzerine etkilerini belirlemek için yürütülmüştür. Her iki araştırma yılında gübreleme uygulamaları azot ve sulama suyu kullanım randımanı üzerine istatistiki olarak etkili olmuştur. En yüksek azot ve sulama suyu kullanım randımanı değerleri F2 ve F3 gübreleme uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek azot alım randımanı deeğerleri ise F2 gübreleme uygulamalarından elde edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, her üç mısır çeşitlerinde (C1, C2 ve C3) en yüksek azot ve sulama suyu kullanım randımanı değerleri F2 ve F3 gübreleme uygulamalarından elde edilmiştir. Kimyasal ve tavuk gübrelerinin birlikte kullanımı sürdürülebilir bitkisel üretim için iyi bir yaklaşım olabilir. İnorganik gübre ithalatı için ödediğimiz miktarı ve bunların insan ve çevre sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerini düşündüğümüzde, F3 gübreleme uygulamalarının mısır yetiştirilen bölgeler için tercih edilebilir olduğu söylenebilir.
Turkish Keywords
Tavuk gübresi, mısır, inorganik gübre, azot ve sulama suyu randımanı