Summary
Çeşit ve gübrelemenin silajlık mısırın bitki ve silaj ham protein içeriği üzerine etkileri
Karabük-Eskipazar ekolojik koşullarında 2011 ve 2012 yıllarında yürütülen bu araştırmada, farklı hibrit mısır çeşitlerinde (PR 31Y43, OSSK-644 ve Lacasta) organik ve inorganik gübre (organik, inorganik, ½ organik + ½ inorganik) uygulamalarının bitki ve silaj ham protein içerikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Gübre uygulamaları her iki araştırma yılında bitki ham protein oranı ve verimi üzerine istatistiki olarak etkili olmuştur. Gübre uygulamaları silaj ham protein oranı üzerine ilk yıl istatistiki olarak etkili olurken ikinci araştırma yılında kuru sap ve silaj ham protein oranları üzerine istatistiki olarak etkili olmuştur. En yüksek değerler inorganik ve ½ organik + ½ inorganik gübre uygulamalarından elde edilmiştir. Gübre uygulamaları x çeşit interaksiyonları bitki ve silaj ham protein oranları üzerine ilk araştırma yılında istatistiki olarak etkili olmuştur. En yüksek bitki ham protein oranı değerleri ½ organik + ½ inorganik x Lacasta interaksiyonu ile inorganik gübre uygulamalarının Lacasta, OSSK-644 ve PR 31Y43 interaksiyonlarından elde edilmiştir. En yüksek silaj ham protein oranı ise ½ organik + ½ inorganik x Lacasta ve inorganik x Lacasta interaksiyonlarından elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, inorganik ve ½ organik + ½ inorganik gübre uygulamalarından en yüksek bitki ham protein verimi elde edilmiştir. İnorganik gübre ithalatına ödenilen döviz miktarı ile inorganik gübrelerin insan ve çevre sağlığı üzerine olumsuz etkileri düşünüldüğünde, ½ organik + ½ inorganik gübre uygulamalarının silajlık mısır yetiştiriciliğinde tavsiye edilebileceği görülmektedir.
Turkish Keywords
Ham protein, organik ve inorganik gübreleme, silajlık mısır çeşitleri