Summary
Effect of different ethephon doses on grain yield and yield components of in barley (Hordeum vulgare L.)
Bu çalışma, 2008-2009 ve 2009-2010 yetiştirme sezonlarında Harran Ovası ilave sulanan koşullarda yürütülmüştür. Bu çalışma ile farklı dozlardaki ethephon uygulamalarının makarnalık buğday ve arpa çeşitleri üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Denemede 9 ethephon dozu (0, 240 g/ha, 360 g/ha, 480 g/ha, 600 g/ha, 720 g/ha, 840 g/ha, 960 g/ha, 1080 g/ha) uygulanmıştır. İki yılın birleşik analiz sonuçlarına göre arpa bitkisinde de artan ethephon dozlarına paralel olarak tane veriminde artış meydana gelmiştir. Sur-93 arpa çeşitinde kontrol uygulamasında tane verimi 275.225 kg/da iken 600 g/ha ethephon uygulamasında 436.563 kg/da’a yükselmiştir. Yerli arpa çeşitinde ise tane verimi, kontrol uygulamasında 197.000 kg/da iken 960 g/ha ethephon uygulamasında 359.100 kg/da’a yükselmiştir. Yerli arpa çeşitinde 960 g/ha ile 1080 g/ha ethephon uygulamaları arasında istatistiki açıdan bir farklılık görülmemiştir. Yıllar ve çeşitler birlikte değerlendirildiğinde arpada en yüksek tane verimi 960 g/ha ethephon uygulamasında elde edilmiştir. Sonuç olarak, arpada ethephon uygulamasının bitki boyunu kısalttığı verimi %37-46 yükselttiği, çeşite göre uygulanan dozun değiştiği anlaşılmıştır. Yerli arpa çeşitinde 960 g/ha, Sur-93 çeşidinde 600 g/ha ethephon uygulamalarının tavsiye edilebilir ve ekonomik anlamda en uygun uygulamalar olduğu söylenebilir.
Turkish Keywords
Arpa, ethephon, verim, kalite, yatma