Summary
Water Absorption and Physical Characteristics of Maize (Zea mays L.) Varieties
Bu çalışmada, mısır çeşitlerinin fiziksel ve nem alma özellikleri incelenmiştir. Fiziksel boyutlar ölçülmüştür. Suya daldırma işlemi 50, 70 ve 90°C'e sıcaklıklarda mısır tohumunun nem alması, tohumun ağırlık artışı kaydedilerek belirlenmiştir. Lineer olmayan nem alma oranları belirlenen sıcaklılar ve her çeşit için ayrı ayrı matematiksel olarak modellenmiştir. Nem alma işlemini modellemek için Page ve Exponential rise eşitlikleri kullanılmıştır. Modelleme işlemi sırasında belirlenen R² değerleri Page eşitliği için 0.9793-0.9934 arasında, Exponential rise eşitliği için 0.9728-0.9899 arasında bulunmuştur. RMSE değerleri 0.0453-0.1291 ve MBE değerleri -0.0017 / -0.0071 arasında değişmektedir. Tüm bu göstergeler her iki modelin de mükemmel uyuma yakın tahminler yaptığını göstermiştir. Bununla birlikte, basitliği nedeniyle mısırın nem alma işlemini en iyi Page eşitliği tahmin etmiştir.
Turkish Keywords
Mısır, matematiksel modelleme, nem, fiziksel özellikler