Summary
Su Stresinin Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) Yaprak ve Toprağındaki Besin Elementleri Üzerine Etkisi
Su kaynakları, birçok kurak ve yarı kurak alanlarda ekimi ve bitki üretimini artırmak için kıt ve sınırlayıcı bir faktördür. Bu çalışma, farklı su kısıtı koşulları altında dört fasulye çeşidinin makro ve mikro besin maddelerinin toprak ve bitki konsantrasyonu üzerindeki etkilerini araştırmak için yapılmış ve serada saksı denemesi olarak yürütülmüştür. Deneme konuları üç farklı sulama seviyesi ve dört fasulye çeşidinden oluşmuştur. Tam sulama (I1.00) seviyesinde makro ve mikro besin maddelerinin aşırı olduğu, I0.50 sulama seviyesindeki besin madde miktarındaki ise azalmanın olduğu belirlenmiştir. Su kısıtının en yüksek olduğu topraktaki makro ve mikro parametrelerin en yüksek değerleri "Gina" da elde edilmiştir. Bununla birlikte, su kısıtının en yüksek olduğu konularda yapraktaki mikro elementler açısından, en yüksek değerler "Sazova", mikro elementler açısından da en yüksek değerler "Gina" da elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen verilere dayanarak, "Gina" nın, saksı denemesindeki diğer çeşitlere kıyasla su stresine karşı daha toleranslı olduğu söylenebilir.
Turkish Keywords
Fasulye, su kısıtı, yaprak, bitki besin maddeleri, toprak besin maddeleri