Summary
Chemical properties of outstanding featured walnut (Juglans regia L.) genotypes in selected from the Hekimhan region
Bu Araştırma, Hekimhan/Malatya yöresinde 2015-2016 yılları arasında yapıldı. Seleksiyon sonunda 297 ceviz genotipi içerisinden, üstün özelliklere sahip 11 ceviz genotipi seçildi. Araştırmada, bu genotiplerin meyve kimyasal özellikleri belirlendi. Meyvenin nem miktarı %2.49-5.17; protein miktarı %11.47-14.43; kül %1.52-1.97; yağ oranı % 59.21-71.73 olarak bulundu. Yağ asitlerinden palmitik, stearik, oleik, linoleik ve linolenikasit oranları da sırasıyla % 4.62-6.76, % 2.41-3.65, % 24.79-43.48, % 41.75-57.17 ve % 6.56-13.94 arasında belirlendi. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve mikro element içerikleri de analiz edildi. Bu değerler ortalama mg/100 g olarak sırasıyla, 50.76 mg Na, 172.67 mg Mg, 374.64 mg K, 145.49 mg Ca, 4.77 Mn, 4.10 mg Fe, 1.98 mg Cu ve 2.38 mg Zn belirlendi.
Turkish Keywords
Ceviz, Seleksiyon, Hekimhan/Malatya