Summary
Bazı Yeni Şeker Mısırı (Zea mays saccharata Sturt.) Tiplerinin Tokat Kazova Koşullarında Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Bu araştırma, su, se ve sh2 tipindeki farklı şeker mısırı genotiplerinin Tokat Kazova koşullarında bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, farklı şeker oranları ve tane renklerine sahip 13 adet F1 şeker mısırı çeşidi ile bir adet kompozit çeşit kullanılmıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak 2009 ve 2010 yıllarında Tokat-Kazova koşullarında yürütülmüştür. Denemede suda çözünür kuru madde (SÇKM), şeker (sakkaroz) içeriği, nem oranı, parlaklık ve renk değerleri (L, Hue, Kroma) özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, SÇKM hariç yıllar arasında nem oranı hariç genotipler arasında ele alınan özellikler bakımından önemli farklılıklar elde edilmiştir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre; Genotiplerin SÇKM oranları 10.7 ile 21.1 °Brix arasında değişmiş, ortalama °Brix değerleri su tipli çeşitlerde 17.8, se tipli çeşitlerde 18.9 ve sh2 tipli çeşitlerde ise 12.4 olarak belirlenmiştir. Genotiplerin sakkaroz içerikleri % 14.6 ile % 40.9 arasında değişmiş, ortalama sakkaroz içeriği su, se ve sh2 tipli genotiplerde sırasıyla % 17.0, % 30.4 ve % 35.0 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada, ortalama nem değerleri su tipli çeşitlerde % 75.4, se tipli çeşitlerde % 75.6 ve sh2 tipli çeşitlerde % 75.9 olarak belirlenmiştir. Farklı yörelerde tüketicilerin isteklerini yerine getirecek kalitedeki genotipler belirlenerek üretime alınmalıdır.
Turkish Keywords
Şeker mısırı, kalite, çevre, şeker, su se sh2