Summary
Siyah Alaca Süt Verimine Ait Tekrarlama Derecesinin Farklı İstatistik Yöntemlerle Tahmini
Bu çalışmada, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen Holştayn sürüsüne ait, iki buzağılama arasındaki süre, laktasyon süresi, laktasyon süt verimi, kuruda kalma süresi ve düzeltilmiş süt verimi (2x305 E.Ç.)'ne ilişkin verileri kullanarak, Kısıtlı En Çok Olabilirlik (KEÇO) yöntemiyle önemli verim özelliklerinin tekrarlama derecesini tahmin etmek ve KEÇO yöntemiyle, En Küçük Kuadratik Yansız Tahmin Edici (EKKYTE), Varyans Analizi (VA) ve En Çok Olabilirlik (EÇO) yöntemiyle bulunan tekrarlama derecelerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada istatistik analizlerde süt verimi için ise 1457 kayıt kullanılmıştır. Holştayn ineklerde önemli süt verim özelliklerine ait tekrarlama dereceleri 0,005 ile 0,244 arasında tahmin edilmiştir. Tekrarlama dereceleri düşük hesaplandığından, yapılacak ayıklamalarda iki veya daha fazla kayıtın ortalamasına göre seçim yapılması daha faydalı olabilir. Tekrarlama derecesinin tahmin edilmesinde, r>2Sr koşulunu sağlayan, iki buzağılama arasındaki süre, kuruda kalma süresi ve laktasyon süresinde EKKYTE yöntemi, laktasyon süt veriminde KEÇO ve EÇO yöntemi, düzeltilmiş süt verimi (2x305 E.Ç)'nde ise EKKYTE, VA, KEÇO ve EÇO yöntemleri güvenilir sonuçlar verebilir.
Turkish Keywords
Süt verimi, tekrarlama derecesi, parametre tahminleri, kısıtlı en çok olabilirlik, en çok olabilirlik, en küçük kuadratik yansız tahmin edici, varyans analizi