Summary
Değişik Azot Dozlarının Çemen (Trigonella Foenum Graecum L.) Bitkisinde Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Bu çalışma, kontrollü sera şartlarında değişik azot dozlarının ( 0, 20, 60 ve 120 ppm) çemen bitkisi tohumunda kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çemen tohumunda, musilaj oranı % 6.0-6.5, protein oranı % 15.61-16.45, yağ oranı % 13.45-13.75 arasında değişmiş ancak azot dozlarının bu özelliklere etkisi önemsiz olmuştur. Azot dozlarının kül oranı, yağ asitlerinden palmitik asit, linoleik asit ve linolenik asit miktarlarına etkisi ise önemli bulunmuştur.
Turkish Keywords
Çemen Trigonella foenum graecum Azot Kalite Özellikleri