Summary
Bitki büyümesini teşvik edici rizobakteri (PGPR) uygulamasının eşme ayva çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) verim ve meyve özellikleri üzerine etkileri
2013-2014 yıllarında yürütülen araştırmada; Eşme ayva çeşidinde 69/6(Pseudomonas fluorescens) ve 4/9(Rhodococcus rhodochrous) kodlu PGPR bakterilerinin ikili kombinasyonu ile farklı ticari gübre dozları da uygulanmıştır. Meyve ağırlıkları(300-323g) ile suda çözünebilir kuru madde(%15-18) yıl ve uygulamalardan etkilenmezken; meyve eti sertliği(38.48 kg) ve asitlik değerleri(%1.32), 2. Yıl daha önemli bulunmuştur. PGPR + NPK ve PGPR +½ NPK uygulamalarının etkisi önemli olmuştur. Ağaç başına verim değişimi yıllara göre önemli bulunmuştur(2.49-8.76 kg).
Turkish Keywords
Bitki büyümesini teşvik eden rizobakteriler(PGPR), ayva, Eşme çeşidi