Summary
Aşılı Hıyar Yetiştiriciliğinde Kullanılan Bal Kabağı Anaçlarının Meyve Kalitesi ve Verim Unsurları Üzerine Etkileri
Bu araştırmada, anaç ıslah programı kapsamında geliştirilen ümitvar hibrit bal kabağı anaç adaylarının aşılı hıyar yetiştiriciliğinde meyve kalitesi ve verim unsurları üzerine olan etkilerinin ayrıntılı olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede, anaç ıslahı projesi kapsamında geliştirilen tür içi bal kabağı melezlerinden elde edilen on adet yerli hibrit anaç adayı ile TZ148 ve RS841 ticari anaç çeşitleri kullanılmıştır. Tüm anaçlar, Gordion ve Sardes hıyar çeşidi ile aşılanmıştır. Aşısız Gordion ve Sardes çeşitleri ise kontrol uygulaması olarak değerlendirilmiştir. Bal kabağı anaç adaylarının, aşılı hıyar yetiştiriciliğinde meyve kalitesi ve verim unsurları üzerine etkilerinin belirlenebilmesi amacıyla; meyve boyu, meyve çapı, meyve şekil indeksi, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik miktarı, ortalama meyve ağırlığı, ortalama meyve sayısı ile erkenci ve toplam verim özellikleri incelenmiştir. İncelenen anaç/kalem kombinasyonlarında; meyve boyunun 16.68 cm-20.47 cm, meyve çapının 28.20 mm-38.11 mm, meyve eti sertliğinin 3.91 kg/cm2-4.82 kg/cm2, titre edilebilir asitliğin 1.01 mval/100ml-1.22 mval/100ml arasında değiştiği tespit edilmiştir. Yapılan istatistik analiz sonucunda; dekara toplam verim miktarı yönünden anaç/Sardes kombinasyonlarında özellikle RS17 ile RS8 nolu anaçların; anaç/Gordion kombinasyonlarında ise RS17 ile RS9 nolu anaçları öne çıktığı saptanmıştır. Çalışma sonucunda, bu yerli bal kabağı anaç adaylarının ticari anaçlarla hemen hemen aynı veya daha yüksek potansiyele sahip olduğunun belirlenmesi, aşılı hıyar fidesi üretiminde ticari anaç olarak kullanılabileceklerini göstermektedir.
Turkish Keywords
Hıyar, bal kabağı anacı, aşılı fide, kalite, verim