Summary
Projeye Dayalı Damızlık Kültür Irkı Süt Sığırcılığının Ekonomik Analizi (Tokat-Merkez İlçe)
Bu araştırma Tokat İli Merkez İiçede projeye dayalı damızlık süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik, analizini kapsamaktadır. Araştırmada kullanılan veriler 43 işletmeden tam sayını anket yöntemi ile elde edilmiştir. İşletmeler (i-5 baş) ve (6-+ baş) işletmeler şeklinde iki gruba ayrılarak incelenmiştir.
Araştırmada işletmelerin sosyo-ekonomik yapıları ve yıllık faaliyet sonuçları belirlenmiştir. Mali başarı kriteri olarak net hasıla ve net çiftlik geliri iki grupta da pozitif bulunmuştur.
Araştırmada ayrıca sütün tam maliyet analizi de yapılmış ve süt maliyetinin sütün satış fiyatına yakın olduğu belirlenmiştir. Kültür ırkı süt sığırcılığında üretimin fonksiyonel analizi regresyon analiziyle belirlenmeye çalışılmıştır. Süt üretim değeri üzerinde etkili olan en önemli değişkenler; yem masrafları, yem bitkileri ekim alan i ve hayvan değeri olarak saptanmıştır.
Turkish Keywords
süt sığırcılığı ekonomik analiz süt maliyet analizi