Summary
Mahlep Çöğür Anaç Seleksiyonu II. Anaçların Tuz Stresine Dayanıklılıkları
Anaç olarak seçilen üstün özellikli mahlep çöğür anaçlarının tuza dayanımlarının belirlenmesi amacıyla yürütülen bu araştırmada, 10 mahlep tipi, üç günde bir o!mak üzere 2000 ve 4000 ppm tuzlu su ile sulanmıştır. Tuz uygulaması yapılan tiplerin tamamında, çöğür gelişimi azalmıştır. Tuz uygulaması yapılan çöğürlerde yaprak klorofil, N, P, Zn ve Ca içerikleri: kontrol bitkilere göre düşüş göstermiştir. Tuz uygulamasından sonra tiplerin yaprak Na ve C! içerikleri önemli düzeyde artış göstermiştir. T-78, T-86, T-87 ve T-97 nolu tiplerin yaprak Cl içerikleri diğer tiplere göre daha düşük düzeyde bulunmuştur. T-87, T-96 ve T-#7 nolü tiplerde ise Na içeriği diğer tiplere göre daha düşük düzeyde saptanmıştır. En yüksek K içeriği, T-86, T-78 ve T-95 nolu tiplerde saptanmıştır. Araştırmada T- 87,T-96 ve T-78 notu tiplerin diğer tiplere göre tuza daha dayanıklı oldukları belirlenmiştir.
Turkish Keywords
Mahlep çöğür anaçları anaç ıslahı tuza dayanıklılık bitki besin elementleri