Summary
Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kullanılan Aşılar
Son yıllarda su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişmesiyle, su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalıkların kontrolü amacıyla aşıların kullanımı da yaygınlaşmıştır. Vibrio sp., Aeromonas sp. ve Yersinia sp gibi patojenlerin neden olduğu önemli bakteriyel hastalıklar aşılama ile etkili bir şekilde kontrol altına alınmıştır. Özellikle adjuvanlı enjeksiyon ile aşılama Furunkulosisin kontrol edilmesinde başarılı olmuştur. Diğer bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar içinde inaktif, canlı ve DNA teknolojisine dayanan aşı çalışmaları yapılmakta ve olumlu sonuçlar alındığı bildirilmektedir. Bu derleme aynı zamanda enjeksiyon, daldırarak ve ağız yoluyla uygulanan aşılama metotlarını da tartışacaktır.
Turkish Keywords
Aşılama, balık hastalıkları, yetiştiricilik, hastalık kontrolü