Abstract
Effects of Different Emitter Spaces and Irrigation Levels on Yield and Yield Components of Processing Tomato
: Bu çalışma, 2004-2005 (2 yıl) yılları arasında, Konya ekolojik koşullarında salçalık domatesin (Lycopersicon esculentum Mill cv. Shasta) toplam meyve verimi (TFY), salçalık meyve verimi (PFY), salça verimi (PO) ve bazı kalite kriterleri (ortalama meyve ağırlığı-MFW, meyve çapı-FD, meyve delinme direnci-PV, pH, toplam suda çözünebilir katı madde-TSS ve askorbik asit içeriği-AA) üzerine farklı damlatıcı aralığı ve su stresinin etkisini araştırmak amacı ile yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni’nde ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Lateraller her bitki sırasına bir lateral olacak şekilde yerleştirilmiştir. Denemenin ana konuları 3 farklı damlatıcı aralığı 25 cm, 50 cm ve 75 cm (A,B ve C koşulları) şeklinde oluşturulurken; alt konuları da 4 farklı sulama suyu; I1= (tam sulanan) 0-60 cm’deki eksik nemin 7 günde bir tarla kapasitesine tamamlanması, I2= %25 kısıntı, I3= %50 kısıntı ve I4= %75 olacak şekilde kısıntı konularından oluşturulmuştur. İki yıllık deneme sonuçlarına göre; her iki yılda da ana konuların en iyi toplam meyve verimi (51.8.-52.4 t ha-1) ve salçalık meyve verimi (47.2-49.3 t ha-1) A konusundan elde edilmiştir (p?0.01). Diğer taraftan, alt konularda en yüksek TFY (66.2-66.8 t ha-1), PFY (60.7-63.7 t ha-1) ve PO (11.4-12.4 t ha-1) I1 konusundan elde edilmiştir. MFW, FD ve TSS uygulamalardan etkilenmiştir (p?0.05). Yüksek stress koşullarında suda çözünebilir katı madde içeriği artmıştır. Deneme yıllarında, A konusunun sulama suyu miktarı sırasıyla 250-376 mm ve su tüketim miktarı 414-425 mm olmuştur. Alt konulardan I1 konusunun sulama suyu mikarı ise 426-587 mm iken su tüketimi 520-623 mm’dir.
Keywords
damlatıcı aralığı,sulama düzeyi, salçalık domates, verim, kalite