Summary
Erzincan İlinde Üretilen Balların Biyokimyasal Özellikleri
Yapılan çalışmada, Erzincan ilinde üretilen 50 adet çiçek balı örneğinin analiz edilerek, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre uygunluğunu değerlendirmek amaç edinilmiştir. Çiçek ballarının nem içerikleri % 16.9 ile %21.4, serbest asitlik değerleri 11.1-28.6 meq/kg, diyastaz sayıları 4.5-19.4, HMF (Hidroksi metil furfural) değerleri 1.5-47.8 mg/kg, sakkaroz içeriği %0.1-15.3, früktoz+glukoz değeri %49.5-77.9, früktoz/glikoz oranları 0.74-1.29 arasında değiştiği belirlenmiştir. Elli adet bal örneğinden %70’inin (35), Bal tebliğinde belirtilen tüm standart değerlere uyduğu belirlenmiştir.
Turkish Keywords
Bal, biyokimyasal, çiçek balı, Erzincan