Summary
Katı Kültür Fermantasyon Tekniği ile Streptomyces sp. TEM 25’ten Ksilanaz Üretimi
Topraktan izole edilen 49 Aktimoniset izolatı içinden en iyi ksilanaz üretici olarak belirlenen Streptomyces TEM 25 straininden ksilanaz üretimi katı kültür ve batık kültür fermantasyonu teknikleri karşılaştırılarak gerçekleştirilmiştir. Buğday kepeği kullanılarak yapılan katı kültür fermantasyonu koşulları optimize edilerek ksilanaz enzim aktivitesi yaklaşık 1.5 kat arttırılmış ve %66,6 nemlendirme koşullarında 45,85 U/gkepek enzim aktivitesine ulaşıldığı belirlenmiştir. Amonyum sülfat çöktürme yöntemi ile kısmi saflaştırılan enzimin spesifik aktivitesi 5 kat artırılmıştır.
Turkish Keywords
Batık kültür fermantasyon, Katı kültür fermantasyon, Ksilanaz, Streptomyces, Selülaz