Summary
Hatun Parmağı Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu (1. Aşama)
Bu çalışma Hatun Parmağı üzüm çeşidinde klon adaylarını belirlemek amacıyla 2012-2014 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada; 7 adet bağda Rupestris du Lot anacı üzerine aşılı 220 omcada verim, gelişme ve kalite parametreleri tespit edilmiştir. Tartılı derecelendirme sonucunda toplamda 28 adet klon adayı seçilmiştir. Seçilen klon adayları, alındıkları bağın ortalamasına göre karşılaştırıldığında verimde % 160, salkım sayısında % 110, salkım ağırlığında % 59, tane ağırlığında % 32, olgunluk indisinde % 46, budama odunu ağırlığında % 100 oranında artışlar saptanmıştır. Ayrıca, seçilen bazı klon adaylarının verimde % 23, salkım ağırlığında % 19, tane ağırlığında % 10 azalış tespit edilmiştir.
Turkish Keywords
Sofralık üzüm; Tartılı derecelendirme; Verim